Creme fraiche på tilbud

Creme fraiche på tilbud

Skal du lave en ret eller dessert, hvor creme fraiche eller cremefraiche skal indgå, er det på siden her du skal holde øje, og få fingrene i de billigste priser. Hver uge finder du dagligvareforhandlernes bedste tilbud der passer dit budget.

Tilbud på creme fraiche

Her på minetilbud.dk finder du creme fraiche og alle de andre ingredienser til dit madlavningsprojekt. Priserne er billige og mulighederne mange. Skal du have den fedtfattige version på 9% fedt? Lidt mere smag og blødhed med 18% fedt eller den helt cremede og mere lysegule på 38%? Det er helt op til dig og din madplan! 

Hvad er creme fraiche?

Cremefraiche er et syrnet mælkeprodukt som faktisk er baseret på fløde. Fløden varmes op og fermenteres ved hjælp af bakterier, eller bakteriekulturer, som danner mælkesyren. Dette syrner fløden og gør den tykkere og mere cremet i konsistensen. 
Du finder typisk din creme fraiche i 3 forskellige versioner med hvert deres fedtindhold – 9, 18 eller 38%. De er hver især gode til forskellige typer af mad og desserter, men i sidste ende er det klart en smagssag, for du kan bruge den ene så godt som den anden, hvis bare smagen er der for dig. Så prøv dig frem, hvis ikke du allerede ved præcis hvilken fedtprocent du går efter.

Hvad betyder creme fraiche?

Ordet er fransk og betyder frisk fløde.

Hvilke slags findes der?

Typisk har man 3 muligheder når du står i supermarkedet og skal købe creme fraiche, men udvalgte steder kan det lade sig gøre at finde flere. De gængse er disse:
 

  • fedtprocent 9
  • fedtprocent 18
  • fedtprocent 38 
     

Den magre

Her skal det faktisk siges, at nyere EU-regler har bestemt, at creme fraiche med fedtprocent på under 18% ikke må kaldes creme fraiche men bare fraiche. Denne fraiche version er i den magre ende og foretrækkes, hvis du gerne vil holde fedtindholdet lidt nede. Den er en anelse mere syrlig i smagen end creme fraichen med 18% fedt og er mere hvid i farven. Denne fungerer godt som base i dressing og i tzatziki. Den er også rigtig god som ingrediens i en lækker kartoffelsalat- eller hønsesalat.

 

Den i midten

Denne creme fraiche er særdeles velegnet til desserter, i kager, dressinger og dip. Tilsætter du en god skefuld i din guacamole, bliver den ekstra lækker da den syrlige smag giver et friskt pift der løfter den ellers fede avocadosmag. Du kan også bruge dens syrlige smag i saucer, supper og simreretter, men husk at rør en smule mel i inden den tilsættes, da varmen ellers vil få den til at skille. Det betyder dog intet for smagen, men ser ikke så indbydende ud. 

Den kraftige

Denne fede crème fraiche er rigtig lækker som koldt tilbehør til en rygende varm portion chili con carne eller i en cremet tomatsuppe. Nogen foretrækker også denne fede creme fraiche til tærten som det syrlige alternativ til den ellers så populære flødeskum. Det kan også godt lade sig gøre at finde creme fraiche med endnu højere fedtprocent, hvis du stadig vil have den syrlige smag, som flødeskummet ikke har.

Hvor længe kan creme fraiche holde?

Både udgaven på 9 og 18% kan holde omkring 22 dage på køl, og den fede på 38% kan holde i ca. 1 ½ måned. Har de ikke været åbnet, kan det sagtens ske, at du uden problemer kan bruge din creme fraiche alligevel, selvom datoen er overskredet. Brug din fornuft og din næse og så kan du nemt afgøre, om den stadig er brugbar.

Creme fraiche dressing

En god creme fraiche dressing er nem at lave selv og kan også købes færdig på flaske. Det handler om hvad man synes fungerer bedst for én. Der findes udgaver med højt og lavere fedtindhold så der er noget for enhver smag. Find den f.eks. hos dagligvareforhandlerne som fakta, føtex og REMA 1000. 

Vil du selv lave en god creme fraiche dressing, som passer godt til grillmad, nye kartofler eller som dip til grønsagsstænger, kan du røre den op med salt, peber, en smule sennep, lidt honning og lidt hakkede krydderurter. Den er lækker og kan varieres i fedtprocenten alt efter smag.

Vegansk creme fraiche

Hvis du spiser vegansk, kan du stadig få creme fraiche, dog under navne som f.eks. creme fresh eller soya fraiche, da det jo ikke er ”rigtig” creme fraiche, som er lavet på fløde. Denne version er typisk fremstillet på sojamælk eller havremælk og da det er et alternativ til den traditionelle creme fraiche, er smagen selvfølgelig ikke den samme, men kommer tæt på. Du kan finde flere udgaver af vegansk creme fraiche hos dagligvareforhandlerne, som løbende får større og større udvalg af veganske produkter, i tak med at efterspørgslen også vokser.

Den laktosefri version

Er du laktoseintolerant er det også en mulighed at finde et creme fraiche-alternativ, som er laktosefri. I de fleste laktosefri produkter er laktosen i princippet ikke fjernet, men nærmere blevet nulstillet fordi produkterne tilsættes enzymet laktase, som er det enzym man som laktoseintolerant mangler for at kunne nedbryde laktosen, eller mælkesukkeret, som det er. I dag er det heldigvis muligt at finde rigtig mange alternativer og laktosefri produkter i langt de fleste supermarkeder og dagligvarebutikker.

Kartoffelsalat med creme fraiche

En dejlig hjemmelavet kartoffelsalat går man aldrig fejl af, og der er mange forskellige måder at lave den på. Nogen tilsætter mayonnaise, nogen en smule karry og løg eller purløg. Kartoffelsalat med creme fraiche smager godt til grillmad og mætter godt, som tilbehør til f.eks. en grillet steak eller pølser. Du kan vælge den creme fraiche som du synes smager bedst eller giver den bedste konsistens i din kartoffelsalat. Typisk vil man vælge creme fraiche med 9% eller 18% fedt, men det er selvfølgelig op til dig.

Pastasalat med creme fraiche

Skal du lave en nem og lækker sommerret er pastasalaten en rigtig god mulighed, for den er både nem og så er den et hit hos langt de fleste – både børn og voksne. Kog pastaskruer, penne eller den type pasta som du foretrækker og når den er kølet af, blander du ærter, peberfrugt i små stykker, tomat eller de grønsager du bedst kan lide sammen med pastaen. Hæld herefter dressing lavet af creme fraiche, krydderurter, friske som tørrede, en smule salt og peber og en lille skefuld honning eller sukker i, så pastasalaten får et strejf af sødme. Creme fraiche dressingen giver pastasalaten en cremet konsistens og en lækker smag. Du kan købe ingredienserne hos dagligvarebutikkerne. 

Tunmousse med creme fraiche

Tunmousse er en klar klassiker og om du laver den på den helt traditionelle facon med husblas eller ej må creme fraichen ikke mangle. Når sommerbordet skal dækkes og frokosten indtages, er tunmousse en let og lækker ret, som smager lækkert sammen med et godt brød og pyntet med rejer, citron og dild. En nem opskrift indeholder tun fra dåse, blødt smør, hakket eller revet løg, creme fraiche, citronsaft, salt og peber. Det bliver faktisk ikke meget nemmere. Mix ingredienserne godt sammen, gerne på en røremaskine, så der ikke er smørklumper i. Herefter sættes moussen på køl i en form, så den kan sætte sig i min. 4 timer og gerne længere. Rejer, dild og citron pynter du med lige inden moussen skal serveres. 
 

Tzatziki

Den græske dip med agurk, hvidløg, dild og olivenolie er altid en sikker vinder på bordet, også selvom resten af menuen ikke nødvendigvis er græsk. Til grillaftener med pølser, steaks og krydrede spyd er tzatzikien også lækker. Egentlig er hovedingrediensen i tzatziki ikke creme fraiche men drænet- eller græsk yoghurt, men har du ikke det, men har creme fraiche ved hånden, kan det sagtens bruges, da smag og konsistens kommer tæt på yoghurten. Dog vil tzatziki på creme fraiche blive en smule mere flydende end med drænet yoghurt.

Den gode ingrediens i boller, kager og tærter

Skal du bage boller, giver en god skefuld creme fraiche faktisk en rigtig dejlig smag. Sukker og fedtstof får et lækkert pift, fra produktets syre. Du kan også bruge yoghurt i stedet for creme fraiche. Skal dine gæster eller familien forkæles med en tærte, er en god klat creme fraiche altid god sammen med, da den syrlige cremede smag giver lidt modspil til mørdej, frugt og sukker. I kager fungerer creme fraiche også rigtig godt, da den ligesom i bolledejen tilfører et mildt strejf af syrlighed som ikke overtager smagen, men bare gør den endnu mere lækker.

Dip med creme fraiche

Her er den hovedingrediens, når du skal lave dip, som jo ikke må mangle når der skal chips på bordet. Hvis ikke du har mod på at lave din dip selv, kan du hos dagligvarebutikkerne altid finde gode og billige dips som er færdiglavede og klar til at blive dyppet i. Her finder du typisk dip med dild, smagen Holiday, hvidløg eller barbecue. Laver du selv dip, hælder du creme fraichen i en skål og tilsætter de krydderier eller krydderurter du foretrækker. Det smager godt, hvis du tilføjer lidt salt, peber, en skefuld ketchup, lidt sennep og en smule sødme fra honning, agavesirup eller sukker. Du kan prøve dig frem og blande ingredienserne i lidt ad gangen, så du ender med en dip, der smager lige som du bedst kan lide den. Elsker du mexicansk mad og en god guacamole, er et godt fif, at putte et par skefulde creme fraiche i, da den både letter konsistensen af de fede avocadoer og giver en god syre, som giver guacamolen en ekstra god smag.

Hvad koster creme fraiche?

Det kan bedst betale sig at købe de list større bøtter, hvis du kigger kiloprisen, men sådan er det oftest med fødevarer. Et alm. bæger creme fraiche koster typisk fra 15 kroner og opefter. Køber du økologisk er disse varianter ofte en smule dyrere end ikke-økologiske. Du kan finde creme fraiche i alle dagligvarebutikker. Kig f.eks. hos REMA 1000, føtex eller fakta, og se hvad ugens billigste bægre byder på.

Hvor mange kalorier er der i creme fraiche?

Tager man creme fraiche med 9% fedt, er der i en spiseskefuld på 15 gram ca. 17 kalorier. I en deciliter på ca. 100 gram er der 110 kalorier. Tager man udgaven med 18% fedt, er der i en spiseskefuld på 15 gram, ca. 29 kalorier. I en deciliter på ca. 100 gram er der ca. 192 kalorier. I udgaven med 38% fedt, er der i en spiseskefuld på 15 gram, ca. 54 kalorier. I en deciliter på ca. 100 gram er der ca. 363 kalorier.

Hedder det creme fraiche eller cremefraiche?
Det franske ord creme fraiche, som betyder frisk fløde, er i to ord. I dag har man en tendens til at lave nye ord og fordanske fremmedord, så de er nemmere at stave til. Ligesom f.eks, ordet mayonnaise, som i en årrække var tilladt at stave som majonæse og jogurt. Den korrekte stavemåde for creme fraiche er i to ord, men når ordet udtales, lyder det mere som ét.
Kan creme fraiche fryses?

I princippet ja. Men har den været frosset, vil den fungere bedst som ingrediens i en ret, hvor den ikke behøver at have samme konsistens som den havde inden nedfrysning. Denne vil nemlig ændre sig og blive mere grynet så undgå så vidt muligt at fryse creme fraichen ned og brug i stedet den friske.

Kan man selv lave creme fraiche?

Det kan man sagtens og det er nemt. Du skal bare bruge fløde og tilsætte en smule kærnemælk eller lidt saft fra en citron. Lad det trække i to døgn ved stuetemperatur, og du har en dejlig smagfuld hjemmelavet version.

Find andre gode tilbud

Support

Hvis du har udfordringer med MineTilbud.dk eller vores app, er du velkommen til at sende os en e-mail på:

kontakt@minetilbud.dk