Tilbud på mel

Mel på tilbud

Melet er hos mange en helt fast bestanddel i køkkenet, som bruges til mange forskellige retter, på den ene eller anden måde. I bagværk er det uundværligt uanset om du bager på den traditionelle måde eller er mere eksperimenterende. Tilbud findes her!

Tilbud på mel

Bager du på den gammeldags facon med fint hvedemel, eller følger du den store bagetrend med mere af det grove og tilføjer masser af frø og kerner, så finder du masser af forskellige meltyper og muligheder her på minetilbud.dk. Her finder du ugens bedste tilbud fra dagligvareforhandlerne samlet på et sted. Du finder mel fra alle de dagligvarebutikker, som har det på tilbud, så skal du lave boller til morgenbordet, en lækker kage til kollegaerne eller et saftigt rugbrød til frokosten, så er det her du skal finde det. Det er nemlig uden tvivl en vare du skal bruge, når der skal bages - i den ene eller anden variant. Med mel er der ingen ende på mulighederne og kun fantasien sætter grænser. Og heldigvis finder der masser af billige poser på hylderne i supermarkedet! Og til billige priser.

Hvad er mel?

Her er der tale om et produkt der kommer fra findelt- eller malet korn eller kerner og består af proteiner og stivelse, i forskellige mængder alt efter type. Melet er hvidt, lysegult, lysebrunt eller gråligt alt efter hvilken slags det er. Det kan være malet helt fint som et pulver, mere groft med større stykker af den kornsort det er malet af, eller helt groft fuldkorn, hvor der både kan være større kernestykker og skaldele med. I sig selv har det malede korn ikke nogen kraftig smag, men nogle typer er mere karakteristiske i smagen end andre, hvorfor nogle typer fungerer bedre i nogle retter og brød end andre. Men konsistensen er kodeordet når det kommer til mel, da det i brød er helt essentielt og da også er hovedingrediensen.

Hvilke typer mel findes der?

Flere og flere bruger i høj grad grovmel til brød og boller pga. de mange fibre det indeholder. Der er bedre for fordøjelsen og er sundere end det helt hvide, hvor skal- og kimdelene er sigtet fra. Som oftest tænker man automatisk på hvedemel, når man taler om mel, men der findes massevis af andre typer som f.eks:

 

  • Hvedemel
  • Durumhvedemel
  • Manitobamel
  • Tipo 00
  • Hvid hvede
  • Speltmel
  • Grahamsmel
  • Fuldkornsmel
  • Sigtemel
  • Rugmel
  • Boghvedemel
  • Majsmel
  • Chufamel
  • Kikærtemel
  • Kartoffelmel

 

Hvedemel

Almindeligt hvedemel som vi kender det, er finmalet hvedekerner og indeholder ikke skal- og kimdele. Bruges f.eks. til klassiske hvide fødselsdagsboller, i sovsejævning, som bindemiddel i f.eks. fars til frikadeller og meget andet.

Durumhvedemel

Durumhvedemel er lavet af durumhvedekerner. Denne hvedetype er meget hård, og er ligesom almindeligt hvedemel også malet fint og uden kim- og skaldele. Durumhveden har et meget højt indhold af gluten, og binder derfor vand rigtig godt. Proteinindholdet i durummel er også væsentlig højere end almindeligt hvedemel. Durumhveden dyrkes i særdeleshed i Middelhavslandene, i Nord- og Sydamerika og i Indien, men faktisk kan man også dyrke durumhveden på Bornholm, pga. de mange solskinstimer der er på stedet. Det anvendes mest af alt til pasta og couscous. Durumhveden giver en mere gul og pasta med mere bid i, end den traditionelle hvede, hvilket gør den særdeles god til både pastaprodukter og nogle typer brød.

Manitobamel

Denne meltype består af fint sigtet hvedemel der har en helt unik bageevne. Den indeholder en stor mængde gluten, som gør din dej mere elastisk, og er med til at sikre et ekstra luftigt brød, som bliver ekstra sprødt i skorpen.

Tipo 00 mel

Tipo 00, eller Type 00 er hvedemel malet fint efter gamle italienske traditioner. Det giver det lækre saftigt brød med en sprød skorpe, og det høje glutenindhold og den måde melet er malet ekstra fint på gør, at melet endnu bedre kan optage vand og gør dejen elastisk. God at bruge når du laver hjemmelavet pizzadej.

Hvid Hvede

Den hvide hvede er egentlig lidt misvisende ud fra sit navn. Det er en lys og finmalet fuldkornsmel, som indeholder mange kostfibre og hele 98,5 % fuldkorn. Så hvis du skal bage fiberrige brød og kager, er den hvide hvede fuldkornsmel rigtig god. Brød bliver stadig lyse, som når du bruger almindeligt hvedemel, her får du bare ekstra kostfibre med da meltypen er fuldkorn.

Speltmel 

Spelt er en af de ældgamle hvedesorter og kaldes også farro. Man mener faktisk at den er en hybrid mellem urhvedesorterne enkorn og emmer. Indenfor de sidste år er spelt og produkter med spelt, blevet mere og mere populære. Måske har det at gøre med, at indholdet af gluten i speltmel er væsentligt mindre end i alm. hvede. Af samme grund hæver speltbrødheller ikke nær så meget som brød med hvedemel. Derfor mener nogle også at spelt er langt nemmere at fordøje.

Grahamsmel

Denne meltype består af hvedemel med skal- og kimdele i og dermed en fyldkornstype. Den males findere end fuldkornshvedemel men grovere end det almindelige hvedemel. 

Fuldkornsmel

Er egentlig det samme som grahamsmel, bare grovere malet. Navnet fuldkornsmel bruges, fordi denne meltype består af hele kornet. Derfor er fuldkornsmel også noget af det sundeste rent ernæringsmæssigt, da alt fra kortet er brugt. Fuldkornsmel er rigt på B-vitaminer, mineraler og kostfibre.

Sigtemel

En blanding af sigtet hvedemel og sigtet rugmel, fri for skaldele. Sigtemel er altså et blandingsmel, og ikke bare en meltype, der har været igennem en sigte.

Rugmel

Finmalede rugkerner hvor alle skal- og kimdele stadig er i. Denne meltype fungerer ikke godt at bage med alene, pga. det lave indhold af gluten. Men hvis man gerne vil bruge rugmel i sit brød, og ikke vil have det alt for tungt og kompakt, kan du med fordel blande det med hvedemel. Husk at mængden af rugmel max skal være 20 % ud af den samlede melmængde. Rugmel er rig på kostfibre, særligt β-glukaner, som har den egenskab at binde væske til sig. Det betyder, at det giver en god mæthedsfornemmelse og fylder godt i maven.

Boghvedemel

Boghvede indeholder en stor mængde lysen, som er en aminosyre. Derudover indeholder boghvedemelet også en stor mængde organisk bundet kalcium, jern, magnesium, kalium, fluor og kisel. Går du udenom gluten er boghvedemel en god meltype at gå efter, da den ikke indeholder gluten. Et andet plus ved boghvede er at den er letfordøjelig. Bruges gerne i blinis, de små pandekager man spiser med stenbiderrogn, cremefraiche og finthakket rødløg.

Majsmel

Majsmel består af malede majskorn og indeholder ikke gluten. Skal du bage med majsmel, skal du derfor tilsætte hvedemel og et hævemiddel, for at bagværket kan hæve og blive luftigt. Majsmel bruges i udbredt grad i den sydlige del af USA og i Sydamerika, særligt i fladbrød, tortillas og polenta.

Chufamel

Chufamel er lavet af chufaknolde, også kaldet jordmandler eller tigernødder. Melet er glutenfrit og har en mild og lidt nøddeagtig smag. Melet kan bruges i det meste, så prøv evt. at udskifte noget af melet i en opskrift med chufamel og få gavn af de mange sunde kostfibre, som chufaen indeholder. Den er desuden rigtig god til småkager på grund af den lækre nøddeagtige smag og den sprødhed den tilfører.

Kikærtemel

Kikærten, også kaldet garbanzobønnen, er en lille ært fra en bælgfrugt, som males fint, og bliver til kikærtemel. Kikærterne er en smule nøddeagtige i smagen og har et højt indhold af proteiner og kulhydrater. For det meste er melet glutenfrit, så går du udenom gluten, vil du gerne have mere protein gennem din kost eller har du brug for et alternativ til hvedemelet når du bager, kan kikærtemel faktisk være et rigtig godt alternativ. Kikærtemelet bruges til at tilføre protein til vegetariske retter og postejer, og typisk i indisk- og mellemøstlig madlavning, til f.eks. naanbrød, pandekager og i panering. 

 

Kartoffelmel

Kartoffelmel er som sådan ikke en alm. meltype, men består af stivelse fra kartofler. Det ligner dog meget og bruges som det. Kartoffelmel bruges bredt og i en lang række fødevarer, f.eks. pølser, leverpostej, kage mm. Kartoffelmelet har en god evne til at binde vand, hvilket gør det velegnet til f.eks. sovsejævning.

 

Hvad bruges mel til?

Melet er meget anvendeligt og der er nærmest uendelige anvendelsesmuligheder, og det er nemt at eksperimentere med at blande meltyper, når der f.eks. skal laves bagværk. Laver du din egen pasta, er melet den ene hovedingrediens og så er det op til dig, hvilket mærke eller finhed du bedste kan lide at bruge. Og det samme gælder pizzamel, hvis du er husets pizzabager. Det kan nærmest være en videnskab at få sammensat sine foretrukne meltyper, så man opnår den helt rigtige konsistens og elasticitet i dejen. Her på siden finder du alle ugens aktuelle tilbud fra forhandlerne og masser af muligheder for at finde den meltype du mangler i dit køkken.

Hvad er det sundeste mel?

Det sundeste er fuldkornsmel, som er den slags, hvor hele kernen eller kornet er brugt. Det kan f.eks. være hele rug- eller hvedekerner eller havregryn. Men husk at fuldkorn sagtens kan være forarbejdet til f.eks. grahams- eller sigtemel. Det vigtigste, og som afgør hvor sund meltypen er, er at hele kernen er brugt.

Hvordan laver man brød eller kage med mel?

Skal du bage kage eller brød starter man typisk med at opløse gær i lunken mælk eller vand og efterfølgende hælde de tørre ingredienser som mel, kerner, frø og bagepulver i. Rækkefølgen kan variere fra opskrift til opskrift, men typisk blandes så de andre våde ingredienser som æg, smeltet smør i. Herefter skal dejen blandes med håndmixer eller røremaskine eller æltes, måske hæve eller hældes direkte i en form og bages i ovnen.

Hvor kan jeg købe mel?

Du finder det i dit supermarked eller dagligvarebutik, typisk på hylderne med sukker, gryn og andre tørvarer eller bageartikler eller morgenmadsprodukter. Kig efter det, og få det billigt hos f.eks. fakta, Kvickly eller i Bilka.

Hvordan opbevarer jeg mel?

De fleste meltyper skal helst opbevares køligt og tørt, og gerne i en lufttæt beholder, så det ikke får fugt og mister bageevnen eller der f.eks. går møl eller melmider i. Er melet økologisk, kan det dog en sjælden gang imellem ske, at der allerede er larver i når du køber det, hvilket kan være svært at opdage før møllene er store. Heldigvis sker dette ikke særlig ofte, og til gengæld er der ingen rester af f.eks. sprøjtemidler i melet, når den kommer fra økologisk landbrug.

Kan mel blive for gammelt?

Det kan godt blive for gammelt, men det kan omvendt holde i meget lang tid, hvis det opbevares korrekt. Put det i en lufttæt beholder og hold det i en mørk skuffe eller skab, hvor der er køligt, så kan du have glæde af dit mel i mange måneder. Fuldkornsmel har også en lang holdbarhed, men dog kortere end det finmalede, da det kan blive harsk. Er det tilfældet, kan du lugte det, og så skal det smides ud.

Er der gluten i mel?

Har du glutenintolerans, også kaldet cøliaki, er der flere muligheder. Almindeligt hvedemel indeholder gluten, men der findes masser af gode og velsmagende alternativer til hvedemelet, f.eks. kikærtemel, majsmel eller boghvedemel. Kig evt. på melets pose, om det er cøliakicertificeret, så du ved med garanti, om du kan bruge det. 

Rigtig god shopping!
 

Hvilken type mel er sundest?
Der findes mange typer af mel, med forskellige næringsstoffer, alt efter hvilken kornsort melet er lavet af. Derfor kan det være svært at afgøre hvilken type der er den sundeste. Dog indeholder de gængse typer mel bl.a. både A, B, D og E-vitamin plus proteiner og mineraler som kalium, fosfor, jern, zink og selen.
Hvad koster mel?
Det er en forholdsvis billig vare, men det kan alligevel godt betale sig at holde øje med de gode tilbud, som tit er nemme at spotte i dagligvarebutikkerne. Så du kan sagtens købe mel til husholdningen og stadig holde et budget. Et godt tip er altid at kigge på varens kilopris, som er angivet på prisskiltet. Det er i øvrigt altid en god idé at gøre med alle varer. På den måde kan du nemmere danne et overblik over, hvad du får for dine penge. Bruger du meget af det malede kornprodukt, kan du i de fleste supermarkeder vælge mellem både mindre, mellemstore og de helt store poser. Find de bedste priser og få mest for dine penge, lige her på minetilbud.dk.
Hvor er der mel på tilbud?
Du kan næsten altid finde det på tilbud i din lokale dagligvarebutik og i supermarkederne. Det kan godt betale sig at holde øje med aviserne og på hylderne i de lidt større supermarkedskæder, hvor de store mængder de indkøber, afspejles i priserne, som er tilsvarende lave.

Find andre gode tilbud

Support

Hvis du har udfordringer med MineTilbud.dk eller vores app, er du velkommen til at sende os en e-mail på:

kontakt@minetilbud.dk