Tilbud på madolie
Der findes mange forskellige typer af olie til madlavning, og her på minetilbud.dk kan du finde mange slags på tilbud, på tværs af forhandlere. Skal du bruge de gyldne dråber til at stege i, til bagning, til at lave popcorn i en gryde eller til en lækker dressing? Der er et utal af muligheder når du laver mad med denne ingrediens, og masser af billige flasker med af god - eller helt neutral smag!
Hvad er madolie?
Madolie er et vegetabilsk fedtstof som typisk er flydende og klar med en gylden farve. Ved koldere temperaturer kan madolien også blive mere uklar og tyktflydende, eller helt hård i konsistensen. Olien fremstilles af forskellige fedtholdige frø, blomster og frugter og kan både udvindes ved mekanisk presning eller ekstraktion. Langt tilbage i tiden, brugte man nærmest kun smør til madlavningen, men smørret er siden, i høj grad blevet erstattet med plantemargarine. I dag er det dog i vid udstrækning madolien, der hos de fleste, er blevet det foretrukne fedtstof. Den findes i mange forskellige typer, og det kan være forvirrende at navigere i, når man prøver at finde ud af, hvilken slags, der fungerer bedst til hvad. Men alt efter smag og formål, har dråberne forskellige egenskaber og fordele, som kan gøre det nemmere at vælge. Måske er en enkelt type nok i dit køkken? Eller måske foretrækker du én slags til det ene, og en anden med mere smag til det andet? Her på siden, kan du finde alle forhandlernes aktuelle tilbud lige nu og en bred vifte af muligheder.
Der findes mange forskellige typer af olie til madlavning. Du kan bl.a. få olie lavet af:
- Oliven
- Raps
- Kokos
- Solsikke
- Sesam
- Jordnødder
- Hampefrø
- Vindruekerner
Hvad indeholder madolie?
Indholdet af de flerumættede fedtsyrer er her langt højere, end i f.eks. smør og plantemargarine. Og netop denne type fedtsyrer, er den sundeste. Men der er selvfølgelig nogle olietyper, som er sundere end andre. Nogle er bedre til at stege i, da de tåler opvarmning og høje temperaturer mens nogle smager af det frø, nød eller frugt de er udvundet af. Andre er næsten smagsneutrale. Det er faktisk også smag og behag der afgør, hvilken type der fungerer bedst for dig. Er det smagen der er vigtig eller måske det du fremtryller i køkkenet? Eller om den kan tåle varme, der afgør, hvilken slags der egner sig bedst til din madlavning? Uanset hvad du leder efter, er du sikret et godt og ikke mindst billigt udvalg fra mange forskellige forhandlere lige her på siden. Også hvis du leder efter en helt særlig eller mere eksotisk slags.
Hvad er olivenolie?
Denne type er god til alle former for madlavning og er god at stege i. Den indeholder kun 15% mættede fedtsyrer og har et højt indhold af omega-9 og særlige antioxidanter, som begge er vigtige for kroppens funktion. Olivenolien er ikke den foretrukne til bagning, da den har en særlig smag, som man ikke nødvendigvis vil have i sit bagværk eller f.eks. i hjemmelavet mayonnaise.
Hvad er jomfruolivenolie og extra jomfruolivenolie?
De madolier du køber i supermarkedet, er enten jomfru- eller extra jomfruolivenolie og de fremstilles ens, dog er kvaliteten på extra-olien finest. Jomfruolien fremstilles ved mekanisk at presse olien fra friske oliven. Har du opvarmet olivenolien, kan du ikke smage forskel på, om det er den ene eller anden slags du har brugt.
Hvad er koldpresset olie?
Når en olie er koldpresset, er det fordi den ved presningen holder sig under 27 grader. Hvis de 27 grader overstiges, kan det have en negativ påvirkning på oliens smag.
Hvad er rapsolie?
Rapsolien udvindes af frøene fra rapsplanten. Denne olietype anses som en af de sunde olier, med dens høje indhold af de umættede fedtsyrer og omega-3 og 6. Den er relativt smagsneutral og derfor god til bagning og som dressing til salater. Da rapsolien kan tåle meget høj varme, kan den med fordel anvendes til friture. Rapsolien laves nogen steder endda om til benzin, som er mulig at købe på nogle enkelte tankstationer.
Hvad er kokosolie?
Kokosolien udvindes af kokosnøddens tørrede kød, også kaldet kopra. Denne olie indeholder hele 90% mættede fedtsyrer, hvilket gør den velegnet til stegning og madlavning generelt. Andre fordele ved kokosolien er den lange holdbarhed og nemme opbevaring, som ikke kræver køleskab. Hvis den bliver opbevaret ved under 30 grader, bliver kokosolien hvid og hård, men smelter hurtigt igen når den varmes op på panden. Kan du godt lide at bruge kokosolie i madlavning men er du ikke vild med smagen og duften, findes den også i en smagsneutral udgave. Læs derfor altid udenpå glasset når du køber det, så du er sikker på at komme hjem med den rigtige. Når kokosolien er bleget og raffineret, sælges den som palmin. Palmin bruges i mere gammeldags bagværk som f.eks. kiksekage.
Hvad er solsikkeolie?
Solsikkeolie udvindes af solsikkefrøene fra solsikkeblomsten. Den fungerer godt til madlavning, bagning, som dressing i salater og til bagning og har en neutral smag. Denne type har et højt indhold af flerumættede fedtsyrer. Pas på ikke at opvarme denne olie for meget ved stegning, da de høje temperaturer kan påvirke olien så den danner stoffer, der kan være skadelige.
Hvad er sesamolie?
Sesamolie fra Asien og Mellemøsten fremstilles oftest af ristede sesamfrø, som giver den en flot gylden og lidt mørkere farve. Sesamolie fremstillet i Europa fremstilles af de uristede frø. Den mørke sesamolie på ristede frø, har en mere kraftig sesamsmag ift. den lysere på uristede frø. Denne olie indeholder næsten lige dele enkelt- og flerumættet fedt og mindst mættet fedt.
Hvad er jordnøddeolie?
Jordnøddeolie kommer fra både kold- og varmepressede jordnødder og er særdeles god til at stege både fisk, fjerkræ og svinekød i. Den koldpressede olie, har en særlig og ret kraftig jordnøddesmag. Denne slags er anvendelig til brug i frituregryde, da den kan tåle meget høj varme.
Hvad er hampefrøolie?
Hampefrøolie har et højt indhold af både vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer som omega-3, 6 og 9. Sammensætningen af de umættede fedtsyrer i hampefrøolie er i perfekt balance og er essentielle for kroppen, som ikke selv producerer disse. Dette gør olien til en af de sundeste olier der findes. For at bevare oliens gode egenskaber, skal du dog undlade at opvarme olien. Denne type ligger i den dyre ende ift. andre olier.
Hvad er vindruekerneolie?
Denne olie har et højt indhold af flerumættet fedt og er en smule bitter i smagen, men ellers så neutral og mild, at du nærmest ikke kan smage den. Dette gør den velegnet til dressinger men også til bagning. Til stegning kan denne olie også bruges, men pas på at temperaturen ikke bliver for høj.
Hvilken olie kan jeg bruge til friture?
Her kan man tale om, at olien helst skal have et højt rygepunkt. Så her er de koldpressede olier altså ikke at foretrække. Her er det typisk en god idé at bruge solsikkeolie og rapsolie. Fritureolie i større dunke, er oftest en blanding af disse to typer. Du kan også vælge peanutolie, som er den hyppigst brugte fritureolie i U.S.A., når der skal sprøde fritter på bordet.
Olie som skønhedspleje
Tørster din hud eller dit hår efter et quick fix, kan du sagtens bruge lidt kokosolie eller olivenolie til at give øjeblikkelig og synlig glans. Men husk at begrænse mængderne - lidt rækker langt. Er du ikke fan af skønhedsprodukter, er kokos- eller olivenolie også anvendelig som makeupfjerner. Massér den godt ind i huden og rens forsigtigt af med vat eller en blød klud og rens af med en skintonic.
Rigtig god fornøjelse!