Populært og velsmagende fjerkræ
De fleste elsker kylling. Både voksne og børn. Den milde smag er nem at elske og så passer det bare rigtig godt sammen med mange forskellige slags tilbehør. Man kan lave alverdens spændende retter med kylling, lige fra de nordiske til krydrede orientalskinspirerede af slagsen. Find masser af opskrifter online eller i de gode gamle kogebøger og køb din kylling her på siden, i lige den form der passer til din ret.
Lår, tern eller steg?
Skal du lave en ret med kylling, er det nemt at gå til. Du kan vælge om du vil gå efter den billigste pris og herefter selv skære kødet ud som den skal være i din ret. Eller du kan vælge at købe kødet skåret, så du kan bruge det direkte fra pakken. Skal du lave kyllingelår, kan du finde pakker med lår, skal du lave kylling i karry, eller andre gryderetter, hvor du skal bruge stykker eller tern? Skal du lave kyllingeboller eller kyllingefrikadeller, hvor retten kræver kyllingen som hakket kød? Eller står menuen på fileter eller en hel kylling, er det alt sammen at finde i køledisken. Så du kan altid finde kylling i den udgave, som er perfekt til de retter du vil lave.
Retter med kylling
Skal du lave kylling, er der ingen ende på opskrifter. Kig på opskrifter vi kender her fra Danmark eller kig ud i verden, og find masser af dampende dejlige kyllingeopskrifter, med stor variation i smag og ingredienser, alt efter hvad du vælger at kaste dig ud i. Prøv f.eks:
- Kylling i karry
- Coq au vin – Fransk opskrift på kylling i sauce med hvidvin m.m.
- Kyllingesteg med agurkesalat og brun sovs
- Rotisserie kylling på grillen
- Fyldte kyllingefileter
Hvad er kylling?
Kylling er en ung høne, som kan købes på køl i supermarkedet. De bliver slagtet når de er omkring 5-6 uger gamle eller når de har nået en vægt på omkring et kilo. Køber du en hel kylling, kan du købe den fersk, enten som økologisk, fritgående eller skrabekylling. Her er hoved, fødder og fjer fjernet. Du kan også få dem med eller uden indmad indeni, alt efter om du skal bruge dette til madlavningen eller ej. Kig efter dette på selve emballagen, om den er med eller uden indmad. Skal du ikke bruge kyllingens skrog, kan du købe kylling i de ønskede udskæringer, så de er klar til brug. Find kylling i alle de gængse supermarkeder som Coop 365discount, Netto eller Bilka.
Hvorfor spise kylling?
Vil man gerne spise sundt og stadig ikke skære al kød væk fra madlavningen, er fjerkræ en god vej at gå. Der er mange gode grunde til at vælge kylling. Både fordi det er forholdsvist billigt, der er proteiner, masser af B-vitaminer og mineraler i, som alle er vigtige byggesten for at vores krop kan fungere som den skal. Og så mætter det godt. Små børn, der lige er begyndt på mos eller mere fast føde end bare mælk, kan også ofte rigtig godt lide smagen af kylling. Og den er nem at tilberede og blande sammen med f.eks. kogte kartofler, søde kartofler, gulerødder, ærter m.m. Dette kan puttes i fryseren i små portioner, lige til at tø op og tage med på farten. Det er økonomisk ansvarligt og smager skønt. Mindre børn, der kan tygge maden, vil i de fleste tilfælde også elske et mørt stykke kylling, uanset om det er varmt eller koldt. Så har du kylling har du altid mulighed for at lave et måltid der bliver et hit.
En ingrediens – masser af muligheder
Har du lavet en hel kylling og er der rester tilbage på skroget, er der rig mulighed for at få nye og lækre retter ud af det kød, du kan pille af, inden du smider skroget ud. Brug f.eks. stykkerne i en lys sovs til tarteletter. Steg det på panden med krydderier og tilbered med stegte kartofler og lav en let biksemad. Du kan også hakke stykkerne fra stegen lidt finere, blande det med mayonnaise, salt, peber, en smule karry og lidt finthakket æbletern. Så har du en skøn og frisk kyllingesalat, som smager skønt på et godt stykke rugbrød.
Hvordan tilbereder man kylling?
Der er masser af muligheder, når man skal tilberede kylling. Du kan enten spise den helstegt fra ovnen, grydestegt, pandestegt, grillet eller kogt. Et fif er at vælge tilbehør der følger årstiderne, så der er variation i retterne. F.eks. kan du lave en frisk agurkesalat og rabarberkompot i sommermånederne og vælg så sæsonens rodfrugter til i vinterhalvåret. Et sikkert hit er også en indisk butter chicken eller med den smukke rødorange krydderiblanding chicken tikka masala.
Når du tilbereder kylling, skal du altid sørge for at gennemstege kødet, så saften er klar, og kødet slipper benet af sig selv. Er saften rød eller lyserød, er det ikke færdigtilberedt. Er du i tvivl, kan du bruge et stegetermometer og sørge for at kødet har nået en temperatur på 75 grader - 70 grader hvis det er kyllingebryst. Ellers kan du stikke hul med en kødnål, helt ind til midten, og tjekke at den saft der løber ud, er klar. Så er kødet gennemstegt og du kan nyde din kylling.
Hvor længe kan kylling holde?
Hvis du opbevarer kødet i køleskabet, kan det typisk holde sig i ca. 2-3 dage. Er det tilberedt, er holdbarheden ca. 4 dage. I fryseren vil den hele kylling kunne holde ca. et år og kun ca. 6 måneder for en udskåret kylling. Sørg for altid at holde god køkkenhygiejne og hold skærebrætter med kød og grønt adskilt, så du undgår at bakterier bliver spredt.
Hvorfor er kylling sundt?
Udover den dejlige smag, er kylling en sund fødevare. Det er den bl.a. fordi kødet er kilde til mange gode vitaminer og mineraler m.m. Indholdet af bl.a. B12-vitamin er højt i kyllingekødet og dette vitamin er med til at styrke nerver, samtidig med at det spiller en vigtig rolle for blodet. Af mineraler findes både kalium, selen og fosfor i kødet. Disse medvirker både til at styrke immunforsvar og blodomløb.