Pandekagedag

Pandekagens dag er en årligt tilbagevendende begivenhed, der samler både store og små omkring både madlavning og bordet, når pandekagerne er i højsædet. Den internationale pandekagedag falder tirsdag efter fastelavn, i år er det d. 16. februar. Her på siden finder du de bedste tilbud på alt fra ingredienser til udstyr, og måske også lidt historie på hvorfor vi overhovedet fejrer pandekagedagen. 

Køb ind til pandekager

Loader

  Udvalgte tilbud på æg

   Der er mange måder at lave pandekager på, men som oftest er det de samme ingredienser der går igen. Vi har udvalgt nogle af de mest klassiske ingredienser, så du kan få lavet de perfekte pandekager.

   Skal du lave de perfekte pandekager, så skal du også have det rigtige udstyr. Du kan selvfølgelig godt nøjes med et piskeris, men det hele bliver lidt nemmere med en håndmixer. Derudover finder du gode tilbud på både stegepander og skåle. 

   Hvad skal du have i pandekagen? Der er super mange forskellige ting man kan putte i, og det er ret individuelt hvad folk foretrækker. Dog kommer man sjældent udenom klassikere som syltetøj, sukker, is og nutella. Herunder finder du i hvert fald nogle af vores favoritter og så endda til rigtig skarpe penge. 

   Hvornår er Pandekagedagen?

   Pandekagedagen, eller International Pandekagedag som nogle kalder det, falder på forskellige tidspunkter, men fælles for dem alle så er det altid i starten af året, gerne i perioden januar til marts. I 2019 var det d. 3. marts, men i 2020 er det allerede tirsdag d. 25. februar. Faktisk er reglen at dagen altid falder tirsdagen efter fastelavnssøndag. Vil du læse mere om fastelavn kan du se vores store side her.

   De kommende år falder Pandekagedagen således:

   Pandekagedag 2021: 16. februar 2021
   Pandekagedag 2022 : 1. marts 2022

   Hvorfor fejrer vi Pandekagedag?

   Pandekager er bestemt ikke en ny spise, mener en traditionel spise der kan spores mange tusind år tilbage i tiden. Faktisk er pandekagedagen en gammel kristen tradition, hvor man skulle faste i 40 dage op til påsken. I løbet af fasten måtte man ikke spise søde sager, hvidt mel, æg eller mælk, og derfor skulle disse udryddes og pandekager var det oplagte valg, da de netop indeholder alle disse ting. Af samme årsag bliver dagen også kaldt for Hvide Tirsdag, da mange af de forbudte varer netop var hvide. 

   Crêpes, amerikanske pandekager, og bananpandekager

   Der findes et utal af måder at lave pandekager på, og hvor vi i Danmark har været tilhængere af den klassiske tynde pandekage, også kaldet crêpes, så er det kun én variation. Til de fleste brunches finder man den lidt tykkere variant - den amerikanske pandekage. Den er noget tungere, og rulles sjældent sammen, men spises bare som den er, dog gerne med sirup eller måske endda bacon. Det kan virke næsten selvmodsigende at spise pandekager til morgenmad, men faktisk er amerikanske pandekager ofte at finde på morgenbordet. Og skal de være ekstra lækre er de selvfølgelig lavet på kærnemælk. 

   Bananpandekagen har de senere år vundet mere og mere popularitet, og gerne som et sundere og mere naturligt valg. Her er der nemlig ingen mel i opskriften, og meget sjældent sukker i da det bliver lavet med bananer der er blevet lidt for modne, og derfor er ekstra søde. I stedet for mel bruges ofte havregryn til at samle massen en smule. Skal du gå all-in så smid lidt hakket, mørk chokolade i dejen. Mums! De er super lækre til både morgenmad, men også som snacks i løbet af dagen, men vær dog opmærksom på ikke at spise for mange af dem, da de stadig indeholder kalorier. 

   Pandekager uden mælk, æg eller mel

   Selvom der er visse ingredienser som er klassiske når man laver pandekager, er det ikke ensbetydende med at man ikke kan lave alternativer til dem som f.eks. ikke ønsker at spise animalske produkter, eller er allergiske over for gluten eller laktose. Der findes et utal af opskrifter hvor man netop kan undlade mælk, mel eller æg i opskriften, og stadig få super gode resultater. En hurtig google søgning, og så er det bare at vælge hvilken opskrift man er mest til. 

   Proteinpandekager

   Selvom man træner seriøst og gerne vil være så sund og slank som muligt, samtidig med at man opbygger muskler, så er det ikke ensbetydende med at man ikke kan spise pandekager. Proteinpandekager er derfor blevet ret så populære, netop fordi det er nemt at tilføje protein i pulverform til opskriften, og på den måde hæve proteinniveauet som både er med til at bibeholde muskelmasse, men også sørge for en større mæthedsfornemmelse. Du kan lave dem fra bunden af, eller du kan købe færdiglavede mixes hvor der bare skal hældes vand i, og så stege på panden. 

   Madpandekager eller dessertpandekager

   Der er ingen grund til kun at spise pandekager som dessert, for undlader mig sukker i selve opskriften, så fungerer dejen faktisk også rigtig godt som madpandekager. Brug fyld som kødsovs, hakket kød med gode krydderier, fisk som f.eks. laks, eller bare en masse grøntsager, og så har man faktisk en nem og lækker aftensmad. 

   Men de fleste af os drømmer nok i virkeligheden om at indhylde pandekagen i syltetøj, sukker, is, Nutella, eller måske det hele på én gang. Måske endda også lige med en gang chokoladesovs henover?

   Den rigtige stegepande

   Det er ikke kun Rasmus Klump og hans mor der ved hvordan man laver disse lækre pandekager, og skal du optimere så kan du vælge at købe en dedikeret pande kun til pandekager. De har den fordel at overfladen er lavet i slip-let materiale, og at kanten som oftest er meget lavere, så det er nemmere at komme til med en spatel til at vende med. Du kan selvfølgelig også bare bruge din almindelige stegepande.

   Du kan faktisk også købe en maskine hvor du bare lægger lidt dej på, og så presser den selv dejen ud til den perfekte cirkel, og bager på begge sider på samme tid. Det gør det dog svært at imponere familien med at vende pandekagen i luften. 

   Find de bedste opskrifter

   Som tidligere nævnt er der et utal af opskrifter på pandekager med alt fra amerikanske pandekager, crêpes, madpandekager, dessertpandekager, mexikanske pande, sunde pandekager, bananpandekager, veganske pandekager og meget mere hvis man søger på nettet. Der findes de klassiske sider som Arla, Karolines Køkken, og DK-Kogebogen, men også en masse blogs som Valdemarsro, Madensverden, Mette Blomsterberg og mange flere. Det er egentlig bare om at gå igang og eventuel prøve de forskellige opskrifter for at finde frem til den der passer bedst til dig og dine smagsløg. 

   Find mange gode opskrifter her.