Inspiration til fastelavn

23. februar går det løs til fastelavn. Her på siden har vi samlet alt om traditionen fastelavn, som fejres hvert år, når vinter bliver til forår. Hvorfor vi fejrer fastelavn og hvorfor både børn og barnlige sjæle kan være med til alle de traditioner, der er forbundet med festen. Find gode tilbud her på siden, så I kan slå katten af tønden med stil.

Find inspiration til fastelavnsfesten her:

Loader

  Udklædningstøj til fastelavn:

   Historien bag fastelavn

   Fra levende katte til superhelte-kostumer

   Fastelavn er en gammel, historisk tradition, der bliver fejret rundt omkring i hele verden på vidt forskellige måder. Uanset hvor i verden, festlighederne finder sted, er det fælles, at man fejrer begyndelsen på fasteperioden frem mod påske. Flere steder i verden er fastelavn og karneval tæt forbundne med religiøse traditioner. Det går vi ikke så meget op i mere her i Danmark, undtagen når det gælder tidspunktet: Vi fejrer nemlig fastelavn på den søndag, der ligger syv uger før påskedag. Og påsken er kristendommens vigtigste højtid, for det er her, man mindes Jesu død og genopstandelse. Påskedag falder ikke altid på samme tidspunkt, og derfor er det heller ikke fastelavn på samme tid hvert år. Et af de udtryk, de fleste danskere forbinder med den moderne fastelavn, er ”at slå katten af tønden”. Selvom det i dag nok nærmere er slik, snarere end levende dyr, vi kommer i vores tønde, så er der alligevel noget sandhed i udtrykket. I hvert fald når man kigger tilbage i tid. For godt hundrede år siden kom man stadig en levende kat i fastelavnstønden. Man mente, katten repræsenterede ondskab, og det ville man gerne af med.

   Det kan du lave til fastelavn

   Den slags overtro fylder ikke så meget i dag. Nu slår vi i stedet løs på fastelavns-tønden i håbet om at blive kattekonger og kattedronninger, og hele fastelavnen foregår generelt på lidt mere fredelig vis. Her er det nok mest en fest for børnene, som udvalget af søde sager som slik og fastelavnsboller også er udtryk for. En af de vigtigste ting, når det gælder påklædning, er fastelavnskostumet, og her er mulighederne uendelige. Nogen vælger at lave deres egne kostumer fra bunden, og så er der ingen grænser for udklædningen. Det tager imidlertid også temmelig lang tid at lave det perfekte kostume. Et rigtig godt sted at begynde er i en genbrugsbutik. Her er der ofte en masse brugt tøj af den ene eller anden mærkelige afskygning. Tøjet i en genbrugsbutik er ofte også billigt. Men hvis ikke man har overskudt eller tid til at lave sin egen udklædning, er der heldigvis også massevis af legetøjsbutikker og professionelle udklædnings-forretninger, hvor man kan blive superhelt, prinsesse eller farlig pirat for en dag!

   I de seneste år er den amerikanske højtid – Halloween - der ligger i efteråret, blevet mere og mere udbredt i Danmark. Her handler det også om at klæde sig ud og om at gå efter slik fra hus til hus og rasle, men de to ting er altså ikke det samme. Her på siden finder du tilbud på det, der skal til for at holde en rigtig fastelavnsfest - hvad enten det er appelsiner til at putte i fastelavnstønden eller selve fastelavnstønden. God fornøjelse!