Mors dag

Anden søndag i maj står i mors tegn

"Mor er den bedste i verden". Sådan sang Victor Cornelius tilbage i 1950'erne til Sven Gyldmarks sang af samme navn. Men selvom der er gået lang tid siden dengang, er budskabet stadigvæk sandt. Her på siden kan du læse mere om historien bag Mors dag, som rent faktisk har sine rødder i noget, man ellers ikke normalt ville forbinde med det at være mor; nemlig militæret. Du kan også høre mere om, hvordan Mors dag tog rejsen fra USA over Atlanten og til Danmark, og så kan du ikke mindst få gode ideer til den perfekte mors dag gave, når tiden nærmer sig den anden søndag i maj.

Gaveinspiration:

Loader

    Derfor fejrer vi mors dag

    – en amerikansk tradition med dansk islæt

    Mors Dag blev fejret for første gang i Danmark i 1929. Det gjorde det, da en mand ved navn Christian Svenningsen tog skikken med hjem fra sit ophold i USA, som han emigrerede til i 1911. Her havde han deltaget som soldat for den amerikanske hær, og her var han blevet gjort opmærksom på den særlige indsats, man gjorde for at samle penge ind til mødre, der passede huset, imens mændene drog i krig. I USA har man fejret dagen som en officiel flagdag siden 1914, hvor den daværende præsident Woodrow Wilson gjorde det til et nationalt spørgsmål at hylde alle mødre. Ideen om at sende en tanke og give en gave til mor blev sat i værk længere tilbage i tiden; nemlig af den amerikanske kvinde Anne Marie Reeves. Hun var aktiv i Mother's Day Work Club. Det var en kvindeforening, der arbejdede for at skabe bedre fysiske forhold for kvinder, både når de skulle føde børn, og når det gjaldt deres generelle sundhedstilstand. Da danske Christian Svenningsen besluttede sig for at tage ideen med sig over Atlanten, var der i hvert fald opbakning til at gøre noget ud af det efter amerikansk forbillede. Han fik endda tilnavnet "Mors dreng", da han kom hjem. Lige siden dengang har man fejret Mors Dag i Danmark, på samme dag som man fejrer den i USA. I Sverige og Norge har man valgt en anden dato af forskellige årsager, men konceptet er det samme: Mor får en hel dag, der er særligt reserveret, og der skal gerne falde en lille erkendtlighed eller en gave af fra dig til hende.

    Sådan vælger du den perfekte gave til mor

    Og hvad skal du så købe til din mor, når det bliver den anden søndag i maj? Det er der mange forskellige bud på. De klassiske gaveideer er en flot buket blomster, måske lidt chokolade eller den berømte mors dag-platte, der bliver designet og produceret af de kongelige danske porcelænsfabrikker hvert år. Uanset hvilken vej du ønsker at gå, når det gælder din gave til Mors Dag, så er det nok ganske sandsynligt, at det for de flestes mødre er tanken, der tæller: Den personlige gave er langt vigtigere, og her på siden kan du få inspiration til, hvordan den skal se ud. Men husk at få det gjort. For selvom mor er den bedste i verden, bliver hun også den gladeste i verden, hvis du finder den perfekte gave til hende den anden søndag i maj.