Sådan skifter du til sommerhjul og giver fælgene en vask

Foråret står for døren, og den våde og blæsende vinter lader til for alvor at have sluppet sit tag over Danmark, til fordel for mildere vinde og temperaturer. Det er derfor snart tid til at pille vinterhjulene af bilen og give bilen lidt kærlighed inden sommerens komme i form af en vask, eller måske et par friske viskerblade.

Hvor det før var nemt at lave ting selv på bilen, så er moderne biler blevet langt mere besværlige for hjemmemekanikeren at rode med, men der er trods alt stadig visse ting man sagtens kan lave på bilen, uden at det kræver en mekanikeruddannelse. 

Aviser med tilbehør til din bil

Loader

Skift hjul fra vinterhjul til sommerhjul

Når temperaturen stabilt er over 7 grader, så er det tid til at skifte fra vinter til sommerhjul på bilen. Selvom det kan være fristerende bare at køre på vinterdæk hele året rundt, så gør de højere temperaturer at dækkene hurtigere bliver slidt, og din brændstofsøkonomi vil som oftest være højere. Så det kan godt betale sig at skifte. Her skal du bruge en krydsnøgle, og hvis du har alufælge, så er en momentnøgle et rigtig godt værktøj. Samtidig skal du bruge noget til at løfte bilen med – enten en donkraft eller en garagedonkraft, som du kan finde steder som thansen og Biltema.

Sådan skifter du hjul:

 1. Sørg for at håndbremsen er trukket og bilen sat i gear.

 2. Løft bilen med donkraften – der er mærker på undervognen, der indikerer hvor du kan sætte donkraften til, så du ikke gør skade på bilen.

 3. Løsn alle hjulboltene på hjulet med din krydsnøgle. Den sidste bolt du løsner kan med fordel være den øverste, for det gør det nemmere at tage hjulet af samtidig med, at man har kontrol over det.

 4. Markér på dækket hvilken position det havde på bilen. HB = højre baghjul, HF = højre forhjul osv. Du kan enten købe nogle lapper til at sætte på ventilen, eller en stift til at skrive på selve dækket. Skriv evt. på indersiden af dækket eller på kørefladen, så du ikke har skriften siddende udvendigt.

 5. Sæt det nye hjul på, og skru alle hjulboltene på uden at spænde dem helt fast.

 6. Stram hjulboltene på kryds. Hvis du har 4 hjulbolte på dine hjul, så skal du se dem som et ur, hvor hver hjulbolt er placeret klokken 3, 6, 9 og 12. Så starter du med at stramme 3, derefter position 9, position 6 og til sidst position 12. På den måde spænder du på kryds. Herefter strammer du efter så hjulene sidder godt fast.

 7. Har du alufælge på, skal du spænde efter med en momentnøgle. Du kan læse på producentens anvisninger hvor mange nm hjulene skal efterspændes med.

 8. Når du har skiftet alle hjul, kan du med fordel samle dem på et hjulstativ, så de står pænt opbevaret til når de skal på igen til efteråret, når vinteren står for døren.

Nu er du klar til at køre op og få tjekket dæktrykket så du har det korrekte tryk i dækkene. Dette kan du læse i din manual. Det er også en god idé at få spændt hjulene efter, når du har kørt med dem i et par dage for at være på den sikre side.

Giv dine fælge en vask

Vinteren kan være hård ved bilen. Grus, salt, vand, og generelt snavs er noget, der slider på både lak og gør bilen beskidt. Det kan derfor være helt befriende at give bilen en ordentlig vask, når muligheden byder sig. Du kan her læse om, hvordan det kan gøres. Er du mere typen, der kører bilen i vaskehallen, så kan det være en fordel at rense dine fælge. Selvom vaskehallen er god til at få bilen ren, så kommer den ikke helt ud i krogene, og når du nu har købt nogle lækre alufælge, så må de gerne stå flotte og rene til sommeren. I butikker som thansen, Biltema, Harald Nyborg, Bilka og visse byggemarkeder, kan du købe de remedier du skal bruge for at få skinnende rene fælge, og det er faktisk ret simpelt selv at gøre.

Sådan gør du dine fælge rene:
 1. Køb en fælgrens, en fælgbørste og gerne en rund pensel.

 2. Spray fælgrensen på fælgen og lad den virke et minuts penge.

 3. Brug din runde pensel til at få fælgrensen ind i hjulboltene, og hjørner din store fælgbørste ikke kan nå.

 4. Brug fælgbørsten til at gøre den store overflade ren, og sørg for at komme ind på bagsiden af fælgen også.

 5. Når hele fælgen er blevet rengjort, skyller du efter med vand, og kan forhåbentlig se nogle skinnende rene fælge. 

Så er bilen ved at være helt perfekt til foråret og sommeren.

Giv din bil en grundig vask i indkørslen

Læs blogindlægget her

Sådan fjerner du flisepest derhjemme

Læs blogindlægget her