Julefrokosten er et socialt fænomen. Den årlige julefrokost i virksomheden er chefens mulighed for at få de ansatte til at trække på smilebåndet, og kollegerne har en gylden chance for at få talt om alle de uformelle og småhemmelige ting hen over snapsen. På den måde er julefrokosten en ventil fra hverdagen, og hvor stemningen er lidt mere afslappet. I familier, der er spredt rundt omkring i hele Danmark, har festen mere karakter af tradition. Her er frokosten det årlige familiemøde, hvor hele den pukkelryggede kommer fra nær og fjern for at samles om spisebordet.
Når gæsterne er budt velkommen og er sat til bords, er det først og fremmest maden, der tæller. Her er det nærmest selvskrevet, at der af varme retter skal være flæskesteg, frikadeller og leverpostej på bordet. Men der er også det kolde bord, hvor det især er sild, der er vigtig. Og så er der selvfølgelig snapsen, den danske brændevin. Der findes mange forskellige typer af snaps, og selvom der er delte meninger om smagen, er alle enige om, at den er limen, der får det hele til at hænge sammen.
Når maden er spist, og der skal slås mave, plejer julefrokosten, særligt på arbejdspladsen og mellem vennerne, at glide over i en decideret fest. Her er det drukspil, dansegulv og byture, der ligger i naturlig forlængelse. Og så er det bare at krydse fingre for, at der ikke opstår nogen sorte huller i hukommelsen i løbet af aftenen, hvis man er til de våde varer.