Opskrift på risengrød og risalamande

Til julen hører mange traditioner og hvert år glæder især børn sig til gaver, juletræ, julekalender, julegodter– og risengrød selvfølgelig. Og imens børnene glæder sig til grød og gemmer lidt til nissen, kan vi voksne kan glæde os over at risengrød er basis for en anden julefavorit – nemlig risalamande.

Risengrød og risalamande er for de fleste danskere en fast del af julen – men hvor stammer det der med risengrød og risalamande egentlig fra? Hvordan laver man risengrød – og risalamande? Hvor længe kan det holde sig – og hvor kommer den tradition med mandlen fra? Alt det og mere til kan du få svar på hvis du læser med her.

Risengrødens historie

I gamle dage var grød lavet på almindelige kornsorter som havre, byg og rug. I 1800-tallet var ris nemlig en luksusgode. Ligesom sukker, kanel og smør. Grødris skulle importeres fra de østlige lande og det afspejlede prisen. Derfor var risengrød, som for mange blev en erstatning for sødgrød, forbeholdt de mere velhavende borgere i Danmark. Også mælk var også en dyr vare og heller ikke let at opstøve, så til hverdagsgrøden blev der oftest brugt vand. Men i juletiden – hvor det gerne måtte være lidt finere brugte man mælk. Og sådan opstod altså risengrøden, som blev en fast tradition i juletiden i takt med at ris i starten af 1900-tallet blev allemandseje.

Opskrift på risengrød

Tilbud på grødris

  Fremgangsmåde

  1. Kog grødrisene i vandet i 2 minutter før du tilsætter mælken under omrøring.

  2. Grøden bringes i kog – læg herefter låg på og lad den stå på svag varme.

  3. Se til grøden ind i mellem og rør jævnligt rundt så den ikke brænder på.

  4. Grøden koges indtil du har den ønskede konsistens – typisk 30-40 minutter.

  5. Smag til med salt og så er det ellers bare at finde smør og kanelsukker frem.

  Psst… Husk at lave ekstra hvis du vil have til risalamanden dagen efter. Se opskriften på risalamande på rest af risengrød længere nede.

  Klatkager

  Er der stadig risengrød og risalamande tilovers dagene efter juleaften? Så kan du undgå madspil, ved at lave klatkager til familien.

  Klatkagen er egentlig bare en slags pandekage lavet på den risengrød eller risalamande. Den kan laves på mange måder. Men som udgangspunkt tilsættes risengrød eller risalamande lidt hvedemel, piskede æg og mælk. Laves klatkagerne på risengrød så tilføj lidt sukker og vaniljesukker. Herefter smelter man blot lidt smør på en pande og klatkagerne steges på begge sider indtil de er lyst brune.

  Risalamandes oprindelse

  Der er flere historier om risalamandens oprindelse. Den ene lyder på at den rigere del af befolkningen søgte at gøre risengrøden mere eksklusiv, da blev almindelig spise. Det gjorde man ved at tilføje grøden hakkede mandler, fløde og vanilje.

  En anden historie fortæller, at risalamanden blev opfundet ved lidt af et tilfælde på Hotel D’Angleterre i København. En kok stod en sen nat og manglede en dessert til et selskab – i køkkenet stod en kold gryde med risengrød og med lidt mandler, fløde og lidt vanilje fremtryllede kokken det, der senere skulle vise sig at blive en sand juleklassiker.

  Uanset historien serveres risalamande serveres med kirsebærsauce – og det er vist en ret populær diskussion om den skal være varm eller kold.

  Tager du til Paris og bestiller risalamande, skal du nok forvente at tjeneren kigger lidt underligt på dig - for på trods af dessertens franskklingende navn, har det faktisk ikke meget med Frankrig at gøre. Der er dog et par forbindelser til Frankrig – navnet risalamande skal måske finde sin begrundelse i, at man i 1800-tallet, da desserten blev til, skævede meget til det fine Frankrig og det franske køkken.

  Og hvad med mandlen?

  Udover det, så siges traditionen med mandelgaven faktisk også at stamme fra Frankrig. Her har man i over 5 århundrede serveret kongekage på helligtrekongersdag, hvori der er gemt en lille bønne eller en figur af porcelæn. Den der får det stykke kage med figuren i bliver konge for en aften.

  I Danmark blev det så en mandel man gemte i risalamanden og den heldige finder fik et ønske opfyldt. Det var inden traditionen udviklede sig til det den er i dag, hvor den heldige får mandelgaven.

  Tilbud på mandler

   Opskrift på risalamande

   Fremgangsmåde

   1. Først og fremmest er det vigtigt at grøden er kold. 

   2. Pisk fløden til flødeskum. Tilsæt vanilje, sukker, hakkede mandler (og et par spiseskefulde mælk, hvis grøden er meget fast) og rør godt rundt - vend herefter forsigtigt flødeskummen i. Går du for meget til den kan du slå luften helt ud af risalamanden.

   3. Tilsæt én hel mandel til sidst og servér risalamanden med kirsebærsauce - som du finder tilbud på lige her