Risalamandes oprindelse
Der er flere historier om risalamandens oprindelse. Den ene lyder på at den rigere del af befolkningen søgte at gøre risengrøden mere eksklusiv, da blev almindelig spise. Det gjorde man ved at tilføje grøden hakkede mandler, fløde og vanilje.
En anden historie fortæller, at risalamanden blev opfundet ved lidt af et tilfælde på Hotel D’Angleterre i København. En kok stod en sen nat og manglede en dessert til et selskab – i køkkenet stod en kold gryde med risengrød og med lidt mandler, fløde og lidt vanilje fremtryllede kokken det, der senere skulle vise sig at blive en sand juleklassiker.
Uanset historien serveres risalamande serveres med kirsebærsauce – og det er vist en ret populær diskussion om den skal være varm eller kold.
Tager du til Paris og bestiller risalamande, skal du nok forvente at tjeneren kigger lidt underligt på dig - for på trods af dessertens franskklingende navn, har det faktisk ikke meget med Frankrig at gøre. Der er dog et par forbindelser til Frankrig – navnet risalamande skal måske finde sin begrundelse i, at man i 1800-tallet, da desserten blev til, skævede meget til det fine Frankrig og det franske køkken.