Sådan fjerner du flisepest

Den milde vinter er ved at være slut, og det kribler allerede for at komme ud i haven og så småt komme igang med at gøre haven og udendørsarealerne forårsklar. Det kan være din nye træterrasse eller dine fliser der trænger til en overhaling. Vi vil herunder give nogle gode råd til, hvordan du gør dine fliser rene for flisepest og alger med en højtryksrenser. 

Sådan fjerner du flisepest

  1. Start med at få renset fugerne i dine fliser. Her samler der sig oftest mos, og det fjernes nemt med en stiv børste

  2. Når du har fjernet al mosset fra fugerne, er det tid til at feje fliserne så de er så fri for sand, jord og andet skidt som muligt

  3. For at gøre arbejdet lettere bruges en fliserens. De findes i alle mulige størrelse og fra alle mulige producenter. Fordelen ved at bruge en fliserens er at det er med til at blødgøre alt det snavs der sidder i fliserne. Til din højtryksrenser kan du få en "skumlanse" som du hælder fliserensen op i så du kan sprøjte det ud over fliserne. Skumlansen er med til at skumme produktet så det bliver liggende på fliserne. Lad produktet virke 15-20 minutter. 

  4. Nu kan du så gå igang med at rense selve terrassen med din højtryksrenser. Vi anbefaler at du bruger en "patio cleaner" som er et hoved man kan sætte på højtryksrenseren. Den er specifikt lavet til at være så effektiv som mulig, og samtidig svine så lidt som muligt. 

  5. Kør den henover hele området, og brug gerne ekstra tid de steder, hvor der er meget flisepest. Efter et par ture henover området vil du opleve at pletterne stille og roligt forsvinder, og du kan bevæge dig videre. 

  6. Når hele området er klaret, kan du spule efter med højtryksrenseren og få fjernet det snavs der var på fliserne. Du kan også vente på at det tørrer ind, og så bare feje det væk. 

  7. Ved at rense fliserne med højtryksrenseren spuler man også det sand der er mellem fuger væk. Derfor er det vigtigt at man får fyldt disse op igen. Når fliserne er tørre kan du begynde at feje fugesand ud over hele arealet og sørge for at du komme godt ned i fugerne med sandet. Kør derfor gerne diagonalt på fliserne, så du ikke fejer sandet ud af fugerne. 

  8. Når alle fuger er fyldt op, fjernes det overskydende sand, og så er det tid til at imprægnere dine fliser. Når man bruger en højtryksrenser fjerner man en lille del af flisen og gør overfladen ru. Får man ikke lukket dette til igen, så vil flisepesten komme igen, og måske endnu kraftigere end tidligere. Derfor bruger man et produkt der hedder fliseimprægnering. Det kan påføres med pensel, malerrulle, eller i en havesprøjte. Hele området skal dækkes med dette, og have lov til at tørre minimum en time.

    Vil man gå med livrem og seler gives området imprægnering ad to omgange. 

Haven kalder

Selvom vinteren har været mild, så er det nok de færreste der har været ude og lave det helt store havearbejde indtil videre, men nu begynder foråret så småt at banke på, og det kribler i de fleste for at komme ud og komme igang med de mange opgaver, så haven kan stå snorlige til når varmen kommer. Der er en lang række ting du allerede kan gøre nu som at beskære træer og buske, fjerne mos i græsplænen, fjerne ukrudt m.m. Hav dog også tålmodigheden på plads, for selvom det kan være fristende at gå igang med at klippe græsset, så er det stadig for tidligt. Her skal jordtemperaturen gerne over 7 grader før man går igang. 

Find inspiration i havekatalogerne

Loader

Held og lykke med havearbejdet

Se hvordan du skifter til sommerhjul og giver dine fælge en vask

Læs blogindlægget her

Giv din bil en grundig vask i indkørslen

Læs blogindlægget her