Lav den perfekte hjemmelavede pizza

Den gode pizzaopskrift, der gør naboen misundelig

Pizza er populært i hele verden og af folk i alle aldre, og alle har en holdning til hvordan en pizza skal være. Nogle vil have den helt tynd, med så lidt kant som muligt, mens andre gerne vil have lidt mere bund, masser af fyld og en stor kant. Her på minetilbud.dk har vi faktisk en helt ægte pizzanørd, og han har valgt at dele en af sine opskrifter på en fantastisk pizza, samt give lidt fifs til hvordan den bliver ekstra god, når den skal laves derhjemme uden pizzaovn. Velbekomme.

Klassisk italiensk pizza

Opskriften her er på en klassisk italiensk pizza. Dvs. en pizza der har en luftig kant med en smule bid i, en bund der er fast uden at være sprød, og en tomatsovs der smager af sol og sommer. En god pizza kræver lidt tid, og derfor er der også lagt op til at dejen skal laves 24 timer før den skal bruges. På den måde får dejen lov til at udvikle smag, og gøre den nemmere at fordøje.

Opskriften er lavet med udgangspunkt i bageprocenter, hvilket er tallet i parentesen – hvis du ikke ved hvad bagerprocenter er, så se vores indlæg om surdej her. Mel er altid 100%, og ud fra det beregner man mængden af de øvrige ingredienser. Dette gør det nemmere at omregne opskriften.

Opskriften giver ca. 6 dejkugler á 300 gram hver.

Her kommer opskriften på den perfekte hjemmelavede pizza

Kig hele opskriften igennem, før du går i gang. Den består af mange dele.

Antal pizzaer: 
6 stk.
Samlet tid:
24 timer
Hævetid: 2 x 10-12 timer
Bagetid: Ca. 4 minutter pr. stk.

Ingredienser til pizzadej (6 pizzaer)

 • Hvedemel med højt proteinindhold (12% er at foretrække) – 1100 gram (100%)
 • Vand – 660 gram (60%)
 • Frisk gær – 0,3 gram (ca. 0,025%)
 • Salt – 27,5 gram (2,5%)
 • Olivenolie – 22 gram (2%)

Fremgangsmåde for pizzadejen indtil første hævning 

 1. Hæld vandet op i en skål, og opløs gæren med fingrene i vandet. Det er en meget lille mængde gær, og hvis du ikke har en vægt der kan måle under 1 gram, så skal det være et meget lille stykke gær der skal i.
 2. Når gæren er opløst hælder du olien i og rører rundt. Herefter kan du hælde ca. 70% af hvedemelet i, og røre rundt til det samler sig i en klistret masse.
 3. Herefter hælder du al saltet i og rører igen rundt, så det bliver fordelt godt i den våde dej. Jeg har her brugt fint havsalt, men almindelig køkkensalt kan også sagtens bruges.
 4. Hæld nu resten af melet i og når dejen begynder at samle sig, skal den æltes i 10-12 minutter på en røremaskine ved lav hastighed. Ælter du med hænderne skal du nok regne med 15 minutter.
 5. Når dejen er æltet færdig lægger du den ud på et melstrøet bord, og folder den sammen, så dejen bliver fast i det. Fold enderne ind under hinanden og rul dejen rundt på bordet. Når dejen er blevet fast lægges den i en skål til at hæve. Se evt. videoen længere nede, hvor det vises hvordan de enkelte dejkugler strammes op. 
 6. Smid gerne noget film henover eller et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve i ca. 12 timer ved stuetemperatur.

 Lad dejen hæve i 10-12 timer

Fremgangsmåde for dejen efter første hævning

 1. Når dejen har hævet 10-12 timer skulle du gerne kunne se, at den er blevet en anelse større. Hæld igen dejen ud på et melstrøet bord og lav 6 dejkugler a ca. 300 gram stykket.
 2. Dejkuglerne kan være lidt svære at lave, når de skal ”spændes op”, men tricket er igen at folde enderne ind i hinanden, og så ”rulle” undersiden, så dejen spænder op. Se hvordan du gør i videoen nedenfor.
 3. Dejkuglerne placeres i en bradepande eller et fad, og sættes til at hæve i yderligere i 10-12 timer ved stuetemperatur. 

I videoen viser Kenneth, hvordan du spænder dejen op

 Lad igen dejen hæve i 10-12 timer

Fremgangsmåde for dejen efter anden hævning

 1. Efter ca. 10-12 timer er dejkuglerne klar til at blive brugt. En times tid eller 1,5 time før tænder du ovnen på så meget den kan klare. De fleste moderne ovne kan komme op på et sted mellem 250 og 300 grader. Har du en bagesten så placeres den i ovnen og så langt oppe mod det øverste varmeelement som du kan komme til, og samtidig tage pizzaen ind og ud. Lad stenen varme op i god tid, så den når at blive godt gennemvarm.
 2. Drys lidt mel ud på bordet og vend dejkuglen i det, så den ikke klistrer unødvendigt meget. Pas på med ikke at drukne den i mel – det smager ikke godt i sig selv, og har en tendens til at brænde på. Oplever du at dejen klistrer sig til bordet, så overvej at bruge lidt grov durum (også kaldet semulje/semolina). Et andet godt trick er at have en skål med mel stående ved bordet. På den måde kan du vende dejkuglerne heri, så du ikke får for meget mel udover det hele.
 3. Hvis du er på vej til at finde kagerullen frem, så kan du godt vende om, for en rigtig pizza skal ikke formes, eller åbnes som det hedder, med en kagerulle. Den skal åbnes med dine hænder og fingre. Det kan være lidt svært at få styr på teknikken, men når den er der, er det en fornøjelse. Bruger du en kagerulle presser du al luften ud af pizzaen, og al den lethed vi gerne vil opnå forsvinder. 
 4. Se hvordan du former pizzaen i denne video

 5. Brug det yderste af dine fingre til at presse pizzaen ud med. Prøv for så vidt at undgå at ramme det der skal blive din kant, for det er her du skal presse en stor del af luften fra dejen ud . Lav en kant ved at presse rundt på dejkuglen så du kan se hvor kanten er.
 6. Herefter kan du begynde at presse fra midten og ud mod kanterne. Det er mere end tilladt at vende dejen fra tid til anden og arbejde på den anden side. På den måde arbejder du stille og roligt pizzaen større, og skubber al luften ud i kanten.
 7. Har du mod på det kan du forsøge at strække lidt i dejen, så den bliver større. Du kan også løfte dejen op og placere på dine knytnæver og lade den hænge lidt for at strække den.
 8. Når dejen har den rigtige størrelse og form, placerer du den på bordet med en smule mel under, så den ikke klistrer fast på bordet.
 9. Nu er pizzaen klar til at få topping på.

Og nu til din hjemmelavede tomatsovs

Vi laver i udgangspunktet her en helt klassisk Margherita som består af tomatsovs, mozzarella og basilikum. Du kan selvfølgelig berige din pizza, med lige det du har lyst til. 

Ingredienser til hjemmelavet tomatsovs (6 pizzaer)

 • 2 dåser flåede tomater
 • 1 spsk. Oregano
 • 2 spsk. olivenolie
 • 1 tsk. salt
 • 1 tsk. sukker

Sådan laver du tomatsovsen

 1. Hæld to dåser flåede tomater op i en gryde og varm den stille og roligt op. Det kan godt betale sig at købe en dåse der er lidt dyrere, da du som oftest kan smage stor forskel. Kan du få fingrene i en dåse med San Marzano tomater, så er du godt på vej, men det er ikke et must.
 2. Lad den stå og simre med lidt olie, salt og eventuelt oregano i et stykke tid til den begynder at tykne lidt. Ideen er at noget af væden skal koges fra, så sovsen ikke bliver for våd. Mos evt. de store tomater, så de bliver mindre. Alternativt kan du blende dem med en stavblender for at få en helt lind sovs.
 3. Når sovsen begynder at få en mere fast konsistens, kan du begynde at smage til. Mangler den lidt sødme kan du tilføje en anelse sukker.
 4. Lad sovsen køle ned og så er den klar til brug.

Sidst, men ikke mindst: Pizzafyld

Der er mange der fristes af at bruge frisk mozzarella til pizzaen, men for at være helt ærlig, så er det ikke helt optimalt. Det er simpelthen for vådt, og det kan tage for lang tid for osten rigtigt at smelte ud i en normal ovn. Helt anderledes er det i en rigtig stenovn hvor temperaturen er op mod 500 grader. Et godt kompromis kan være at blande frisk mozzarella med almindelig tør mozzarella. Regn med ca. 3 friske mozzarellaer og 2 poser revet til 6 pizzaer.

Udvalgte tilbud på pizzatopping

  Hvor langt tid skal pizzaen bage i ovnen?

  Som nævnt skal du tænde ovnen på max 1,5 time før pizzaen skal ind, så ovnen når at blive helt varm. Hvis du har en bagesten placeres den så højt i ovnen som muligt, så du stadig kan få pizzaen ind og ud. 

  Bagetiden er ca. 4 minutter pr. pizza (bag kun en pizza af gangen). Man kan godt give den 5 minutter, hvis man vil have lidt mere farve. Et godt tip er at give de første minutter med almindelig ovn, og så det sidste minut af bagetiden bruge grill. Ved at bruge grill får oversiden af pizzaen et ordentligt skud varme, der er med til at bage den helt færdig.

  Find ingredienser og pizzatopping i tilbudsaviserne

  Loader

   Du kunne også være interesseret i...

   Sådan bager du brød uden gær med surdej

   Læs blogindlægget her

   Sommerhits på minetilbud

   Læs blogindlægget her

   5 opskrifter på hjemmelavet dressing

   Læs blogindlægget her